Allt fler är chefer på dagens arbetsmarknad

Uppdaterad 2019-11-11 med information om antal chefer per län. Tabell finns som länk efter artikeln

Mer än 370 000 personer av alla anställda var chefer eller arbetsledare 2017. Det är en ökning med cirka 35 000 personer eller 10 procent sedan 2014, enligt statistik från SCB som Ledarnas a-kassa har sammanställt.

– Allt fler på arbetsmarknaden är chefer. Många av dem kan stå utan ersättning om de blir av med jobbet, om de inte är med i någon a-kassa. Fler borde gå med i en a-kassa som passar den egna yrkesrollen, säger Ledarnas a-kassas chef Anna-Greta Gårding.

Endast sju av tio svenskar är medlemmar i a-kassan, och andelen sjunker. Mellan 2010 och 2018 har andelen sysselsatta som är med i en a-kassa sjunkit från 77 till 74 procent.

Minst 376 000 personer hade 2017 ett yrke som innebär att de är chef eller har en arbetsledande befattning, enligt statistik från SCB som Ledarnas a-kassa har sammanställt. Det motsvarar cirka 8,4 procent av det totala antalet anställda.

Antalet anställda som är chefer eller ledare har ökat med cirka 35 000 eller 10 procent sedan 2014. Då var antalet chefer minst 340 000, vilket motsvarade 8,1 procent av de anställda.

– Även kompetenta och uppskattade ledare kan bli av med jobbet. Ledarnas a-kassa är experter på vad chefer och ledare behöver om de blir av med jobbet och vi vill öka tryggheten på arbetsmarknaden, säger Anna-Greta Gårding.

Ledarnas a-kassa administrerar och betalar ut arbetslöshetsersättning till sina medlemmar, som består av chefer, ledare och egenföretagare.

Källor
- Statistik över yrken utgår från standarden för svensk yrkesklassificering 2012, SSYK, och kommer från SCB.
- Statistik över medlemmar i a-kassor kommer från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.
- Statistik över antalet sysselsatta kommer från SCB.

Om Ledarnas a-kassa
Ledarnas a-kassa administrerar och betalar ut arbetslöshetsersättning till sina knappt 80 000 medlemmar, på uppdrag av staten. Medlemmarna består av chefer, ledare och egenföretagare samt familjemedlemmar till egenföretagare som också arbetar i företaget. Ledarnas a-kassa vill bidra till en tryggare vardag och vara det självklara valet för alla chefer i Sverige.

Kontakt
Anna-Greta Gårding, chef för Ledarnas a-kassa: 070-219 69 10, anna-greta.garding@ledarnasakassa.se

Se tabeller över kommunrankningen nedan:
Kommuntabell, bokstavsordning
Kommuntabell, rankning 1–290

Antal chefer per län